發新話題

好書,好站推介帖

引用:
原帖由 d9m 於 19 / 3 / 2008 09:26 發表

我咁大年紀,大膽囓s聲師妹,呢本可能琝A,三聯賣148人仔,俾港幣要加壑:L ,大陸書城唔知會唔會平攭O12485
我仲有幾千人仔鰜峊, 可以要黎買書.....不過大陸書通常多字少圖, 呢本係唔係 ? 我驚我訓著.

回復 #9 d9m 的帖子

呢度都係人仔,不過係 96.20

唔知寄唔寄加拿大呢?

http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=9114984
藍天的一方
我無中國國藉!

引用:
原帖由 bluesky 於 19 / 3 / 2008 10:43 發表
呢度都係人仔,不過係 96.20

唔知寄唔寄加拿大呢?

http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=9114984
我頂,搭火車去深圳買都有著數呀,但我係用狗仔攞攝影獎啲書卷去買,咁都冇咁傷;P
可能郵費貴過書

引用:
原帖由 keroro 於 19 / 3 / 2008 10:35 發表

我仲有幾千人仔鰜峊, 可以要黎買書.....不過大陸書通常多字少圖, 呢本係唔係 ? 我驚我訓著.
呢本書圖文並茂,包你愛不釋手.藍天話大陸有折,唔知有冇分別,因上次有本 (亞當斯論攝影譯本) 我個本300幾,大陸果本三十幾,原來分別好大,伹有次我在癀州書城見到啲書都好正
去開大陸買啲嚟睇都無壞嘅.

其實好睇妳要咩,基本每一部攝影技考既書都會講構圖,但專題講既有下面幾本: -

山口高志一系列講拍風景既書,佢會影一張全景,然後用唔同CROP法俾妳睇唔同興趣點,易明,但貴。

"影視攝影與構圖"係一本英譯中既書,佢既特別之處係用拍電視 / 電影既角度黎講構圖

張禾金既"攝影的魅力與構圖"就會用同一個主題,影一至三張相,問妳邊張靚,妳通常都會揀中。然後拒會話妳聽點解。佢立論係人人有審美眼光,但妳要知點解妳覺得咁靚D,妳明白原因,就會識點構圖。

我屋企仲有一本全面D既構圖入門書,已前响呢度都介紹過,但我唔記得書名,今晚話妳知。呢本講晒人既睇野習慣,例如由左至右,由上至下,主體放响相既上下左右,向邊邊行或望,黃金分割,圖案,點線面既關係,色系配對.........老實講,入門就呢本最好喇。

其實妳要睇,妳可以去打下書釘,或者我借妳,有用想KEEP先至買番屋企啦。
引用:
原帖由 keroro 於 19/3/2008 09:16 發表

咁c hing你推薦邊本 ?
我讀得書少,你唔好呃我。

引用:
原帖由 tron 於 19 / 3 / 2008 11:59 發表
其實好睇妳要咩,基本每一部攝影技考既書都會講構圖,但專題講既有下面幾本: -

山口高志一系列講拍風景既書,佢會影一張全景,然後用唔同CROP法俾妳睇唔同興趣點,易明,但貴。

"影視攝影與構圖"係一本英 ...
原來我都有山口高志本其中一本, 都幾多實例幾好 .

好網推介

阿男的部落格
網主對閃光燈運用、超焦距及其他基本的攝影知識

回復 48# 的帖子

真係好介紹

Learn Photography: How to Take Photographs; Cameras, Lenses, Film
http://photo.net/learn/

Hong Kong Minolta User Group (HKMUG) » 攝影、閃燈技術討論 » 好書,好站推介帖
發新話題