發新話題

extension tube 使用分享

本主題被作者加入到個人文集中
係咪插得入 alpha mount 的鏡都用得呢 set 野架?
即係九舊水,把 "非macro鏡" 變成 "可影macro的鏡頭" ?
support ADI 嗎?
剩餘最後一支想買的鏡頭....就只有STF! ^_^

引用:
原帖由 os_beginner 於 9 / 12 / 2008 17:55 發表
係咪插得入 alpha mount 的鏡都用得呢 set 野架?
即係九舊水,把 "非macro鏡" 變成 "可影macro的鏡頭" ?
support ADI 嗎?
以上問題..基本上係可以咁講
但始終唔係MARCO鏡
同真正MARCO鏡有分別
但可以係另一種解決方案

回復 22# 的帖子

昨晚睇左你quote 果d website,如果我之前支Tamron 90/2.8 macro 未賣,可能好好玩鵅A之前見過d人影昆蟲d複眼,唔知係咪咁樣macro+extension tube 來影架呢? 哈,都幾得意。有冇師兄用Minolta 100 macro +68mm試過呀?
唉,我得支50/1.4有d作用,又好少影macro,都心大心細買唔買來玩下。唔知用落d長焦非macro鏡會點呢,例如80-200/2.8,本身MOD得1.8咪,加左extension tube雖然會冇左無限遠,但係咪可以MOD短d,影人像都方便d?
題外話,你係咪用Nikon機架?

引用:
原帖由 os_beginner 於 10 / 12 / 2008 14:50 發表
昨晚睇左你quote 果d website,如果我之前支Tamron 90/2.8 macro 未賣,可能好好玩纒,之前見過d人影昆蟲d複眼,唔知係咪咁樣macro+extension tube 來影架呢? 哈,都幾得意。有冇師兄用Minolta 100 macro +68mm試過 ...
SONY A200..
你留意#2 我有用70-210/4 做SAMPLE
加68MM 係200MM焦段對焦距離大約係30MM~40MM到!

影人係可以方便..
但唔通下下影頭咩
平時用加12MM已經好夠..
因為加到68MM
係100MM以下焦段係要貼埋件物件約1CM~5CM 先對到焦
用落MARCO鏡更加會係2CM以內

引用:
原帖由 zutto 於 10 / 12 / 2008 14:52 發表

SONY A200..
你留意#2 我有用70-210/4 做SAMPLE
加68MM 係200MM焦段對焦距離大約係30MM~40MM到!

影人係可以方便..
但唔通下下影頭咩
平時用加12MM已經好夠..
因為加到68MM
係100MM以 ...
平時用12mm+80-200果d,唔知會唔會對1.8米MOD可以有大突破呢? 如果得,早知入支80-200好過

引用:
原帖由 os_beginner 於 10 / 12 / 2008 15:09 發表

平時用12mm+80-200果d,唔知會唔會對1.8米MOD可以有大突破呢? 如果得,早知入支80-200好過
根據我之前係嘉道理試用 80-200 APO +12MM TUBE既經驗來講
對焦距離好似大約70CM~1.3M 到 (只憑感覺,可能有錯)
對焦速度都OK快
但放大率提高左好多
平時行街12MM TUBE可以話必備

50MM以下既焦段都可以加12MM TUBE 但對焦距離會去到又係1CM~5CM附近

回復 26# 的帖子

又毒人啦
用攝影黎寫 "龍兔豬"的日記!!!!!

回復 27# 的帖子

邊有

引用:
原帖由 zutto 於 10 / 12 / 2008 14:52 發表

SONY A200..
我見你連Nikon club 都睇埋,勁喎! 果然勤力做功課!
(我之前都唔知有果個forum添,都幾多野睇 )

引用:
原帖由 zutto 於 10 / 12 / 2008 15:11 發表

根據我之前係嘉道理試用 80-200 APO +12MM TUBE既經驗來講
對焦距離好似大約70CM~1.3M 到 (只憑感覺,可能有錯)
對焦速度都OK快
但放大率提高左好多
平時行街12MM TUBE可以話必備

50MM以下既焦段都可以加12M ...
70cm~1.3m又短得濟

Hong Kong Minolta User Group (HKMUG) » 配件和其他週邊產品 » extension tube 使用分享
發新話題