15 12
發新話題

CLE & CL

CLE & CL

兩者有咩分別 ?

有無人可以用中文簡單分析一下不同之處?謝謝。
酋長森林遊記 ~ https://picasaweb.google.com/pennysbag

遇過風風雨雨 才能有我現在
庭園一花一草 誰人悉心灌溉
但我即將遠去 也有百般感慨
這景象 這姿彩 難替代

引用:
原帖由 pennysbag 於 15 / 12 / 2006 23:21 發表
有無人可以用中文簡單分析一下不同之處?謝謝。
cle 係minolta 品牌的連動測距相機(rf)...
接口為leica m mount...
佢亦係全世界第一部內置ttl 測光及閃光的rf 相機...

cl 係leica  品牌,但係就全由minolta 設計和生產的連動測距相機(rf)...
接口同為leica m mount.....
係一部有內置測光的rf 相機...

2者最大分別係...
cl 係機械快門,電子測光...
冇電仲用得! 只係冇左測光部分...
cle 係電子快門及測光...
冇電咩都冇得玩!
另外...
cl 的film line 係去到40mm
cle 去到28mm...
本帖最近評分記錄
  • pennysbag 功勛 +10 好清楚的分析 16 / 12 / 2006 09:18

引用:
原帖由 hideman 於 16 / 12 / 2006 01:51 發表

cle 係minolta 品牌的連動測距相機(rf)...
接口為leica m mount...
佢亦係全世界第一部內置ttl 測光及閃光的rf 相機...

cl 係leica  品牌,但係就全由minolta 設計和生產的連動測距相機(rf)...
接口同為le ...
好清楚的分析,加分
酋長森林遊記 ~ https://picasaweb.google.com/pennysbag

遇過風風雨雨 才能有我現在
庭園一花一草 誰人悉心灌溉
但我即將遠去 也有百般感慨
這景象 這姿彩 難替代

引用:
原帖由 pennysbag 於 16 / 12 / 2006 09:18 發表

好清楚的分析,加分
如果真係要玩..
玩leica 的 cl 好了...
cle 好易壞...一壞要整就要最少俾$1200
cl 壞左個測光都仲有得玩...
cle 壞左測光,就咩都冇了....

仲有cle 的鏡頭...
28mm .40mm . 90mm 呢3個range4支鏡雖然為m mount,
但插上leica m 系機上係連動唔到個film line的!
而且呢扣除28mm f3.5 g rokkor...其餘3支鏡頭用料都有問題...
會出現"起波" 及 發黃的老化現象...真係買唔過的!

如果心存情意結,非minolta不可..
有部分cl 係刻有minolta 字樣的!不過數量很少...
真係想用,又要minotla,花多少少時間搵呢部仲好啦!
入cle....玩多排,你就會明白咩叫"奶野"....wakaakaa...

引用:
如果真係要玩..
玩leica 的 cl 好了...
也可選擇 Bessa R3A/R2A
有AE mode, 手動Frameline, 如用R3A的話
支40/2同90/4合用, 28/2.8就要用外置viewfinder

而3支鏡之中
資料話係支28/2.8比較多問題
好多鏡面中出現白點
買呢支要小心

我也剛剛買了R3A及M-Rokkor 40/2同90/4...

引用:
原帖由 xd11 於 17 / 12 / 2006 16:29 發表

也可選擇 Bessa R3A/R2A
有AE mode, 手動Frameline, 如用R3A的話
支40/2同90/4合用, 28/2.8就要用外置viewfinder

而3支鏡之中
資料話係支28/2.8比較多問題
好多鏡面中出現白點
買呢支要小心

我也剛 ...
恭喜晒!
其實支28f2.8 問題多多...

但要記得!
4支rokkor m 都唔能夠連動 leica m 的film line!
所以用福仔的 r 系,都係一個好選擇!
而r3a 更加好! 因為r3a的film line 係40.90.135(有錯指正)可手動選擇,更加係100% 預視景觀!好正的!

唔...
如果玩cl...cle ...佢地呢2部的快門聲都係好嘈! 福仔都係一樣....
冇左rf 安靜快門的優勢...
所以想靜的朋友...呢幾部都唔會係好選擇...

咦~
咁係咪r3a和CL / CLE都係用LEICA M Mount?
係咪r3a都用到Minolta 既CL鏡,或者CL/CLE用福仔鏡?

引用:
原帖由 ykevin 於 18 / 12 / 2006 17:18 發表
咦~
咁係咪r3a和CL / CLE都係用LEICA M Mount?
係咪r3a都用到Minolta 既CL鏡,或者CL/CLE用福仔鏡?
唔....
插係插到的!

LEICA 的M BODY 係會自動連動式互換FILM LINE SET....
所以唔岩"丫" 就連動唔到...只係插得入...
都影得,但冇得睇到個FILM LINE LAW....

同樣地...
如果你部機得28.40.90的FILM LINE.....
即使你支50MM .35MM鏡頭都係M MOUNT,但根本連動唔到佢個FILM LINE....構圖就會有難度了!

福仔鏡,本身係M39螺絲MOUNT,而R3A係M MOUNT,要買多個M39 TO M ADAPTOR先得.....
可取的是,R3A係手動選擇FILM LINE, 只要是旦買1個ADAPTOR 就可以了....
反而你用LEICA 就要買返同你支鏡等同的專用ADAPTOR...不可以是旦買的!

Hong Kong Minolta User Group (HKMUG) » Minolta / KM 輕便相機 » CLE & CL
 15 12
發新話題