15 12
發新話題

CLE & CL

引用:
原帖由 hideman 於 16 / 12 / 2006 01:51 發表

cle 係minolta 品牌的連動測距相機(rf)...
接口為leica m mount...
佢亦係全世界第一部內置ttl 測光及閃光的rf 相機...

cl 係leica  品牌,但係就全由minolta 設計和生產的連動測距相機(rf)...
接口同為le ...
係 frame-line,唔係 film line。
你果三枝萬能達 M 鏡就連動唔到你部 Leica M,
我果三枝萬能達 M 鏡可以喎,當然支 40mm 係出 50mm 框線啦!

引用:
原帖由 hideman 於 18/12/2006 18:03 發表

唔....
插係插到的!

LEICA 的M BODY 係會自動連動式互換FILM LINE SET....
所以唔岩"丫" 就連動唔到...只係插得入...
都影得,但冇得睇到個FILM LINE LAW....

同樣地...
如果你部機得28.40. ...
唔係支支都M39架,35/1.2,50 HELIAR呢D都係M MOUNT。
我讀得書少,你唔好呃我。

引用:
原帖由 Ken 於 22 / 12 / 2006 13:29 發表

係 frame-line,唔係 film line。
你果三枝萬能達 M 鏡就連動唔到你部 Leica M,
我果三枝萬能達 M 鏡可以喎,當然支 40mm 係出 50mm 框線啦!
多謝指正! :P
但我睇書係講唔可以...
我插過支28mm rokkor,彈唔起個28mm frame line wo....

引用:
原帖由 hideman 於 23 / 12 / 2006 00:49 發表

多謝指正! :P
但我睇書係講唔可以...
我插過支28mm rokkor,彈唔起個28mm frame line wo....
無錯,支 28mm 係出 35mm 框,不過 0.72 成個 viewfinder 就差不多係 28mm 喇!

引用:
原帖由 Ken 於 23 / 12 / 2006 09:29 發表

無錯,支 28mm 係出 35mm 框,不過 0.72 成個 viewfinder 就差不多係 28mm 喇!
但我部m4p 有28mm的框wo....

Hong Kong Minolta User Group (HKMUG) » Minolta / KM 輕便相機 » CLE & CL
 15 12
發新話題