發新話題

談 Minolta 17-35 F3.5G or Sony 16-35 F2.8ZA

引用:
原帖由 bluesky 於 21 / 8 / 2012 07:41 發表
兩支唔同時期嘅鏡,兩代唔同嘅造鏡技術,咁都有得比?!
多餘兼嘥氣,笨嘢嚟攪.............  
又唔可以咁講嘅..... 咸魚青菜各有所好.....
以上言論僅代表本人在 HKMUG 論壇之個人意見..... 並不代表其他人及其他論壇之立場.....

HKMUG 精神..... "幫得就幫,毒得就毒,灌得就灌,貼得就貼"

引用:
原帖由 bluesky 於 21 / 8 / 2012 20:41 發表
兩支唔同時期嘅鏡,兩代唔同嘅造鏡技術,咁都有得比?!
多餘兼嘥氣,笨嘢嚟攪.............  
小弟反為覺得正因為係兩支鏡係兩個唔同時代,唔同設計,唔同味道,所以先有值得研究嘅地方。如果唔係有呢啲差異,威廉兄是但買支都得啦,都唔需要發帖問大家意見。。

Thanks Eagol C-hing
你兩支都有
可否比多D意見
為何"使用率 M 長期領先 S" ?
重量原因?

回復 12# 的帖子

正如 D 人用以前既菲林鏡指指點點話有紫邊, 依家嗰 D 又無.......
咁以前邊有數碼機呢?? 數碼機玩法同菲林機玩法都唔一樣, 咁比法真係無意思囉...........
以上只係小弟覺得咁比法唔公平啫, 各人有各人睇法......
藍天的一方
我無中國國藉!

外型確實係minolta好,16-35十足廁紙筒,無o黎線條,個膠環用得耐會甩,見過後都完全無諗過要買,zeiss對於我o黎講係絕無興趣,我都係鍾意"G"多d!
本帖最近評分記錄
  • santabenny 功勛 +1 我很讚同! 22 / 8 / 2012 08:55
黑Girl/舊美眉們及CrayonPop爸爸

引用:
原帖由 b16a 於 22 / 8 / 2012 00:41 發表
Thanks Eagol C-hing
你兩支都有
可否比多D意見
為何"使用率 M 長期領先 S" ?
重量原因?
威廉兄,無可否認重量是因素之一,但唔係主要原因。個人喜歡佢嘅手感,與及同 body 嘅平衡感,加上比較喜歡佢嘅色調(特別影菲林時)。所以每次用呢個焦段,自自然就攞佢,好似自然反應咁。啱啱下晝香港返嚟,都係凈係帶咗佢同 D7。

Zeiss 影數碼有佢嘅優勢,顏色豔麗,銳度稍優,特別在高像素機身。返嚟嘅相真係唔駛點執。買咗 1735G 之後原本想賣咗佢,但年初帶佢去完歐洲返嚟又想玩多陣先。。
本帖最近評分記錄
  • wowodog 功勛 +1 感謝你貼出寶貴資料的分享! 23 / 8 / 2012 16:46

引用:
原帖由 Eagol 於 23 / 8 / 2012 16:45 發表

威廉兄,無可否認重量是因素之一,但唔係主要原因。個人喜歡佢嘅手感,與及同 body 嘅平衡感,加上比較喜歡佢嘅色調(特別影菲林時)。所以每次用呢個焦段,自自然就攞佢,好似自然反應咁 ...
X 2
影相, 吹水一樂也 !
my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/qsbenyuen

引用:
原帖由 bluesky 於 22 / 8 / 2012 01:04 發表
正如 D 人用以前既菲林鏡指指點點話有紫邊, 依家嗰 D 又無.......
咁以前邊有數碼機呢?? 數碼機玩法同菲林機玩法都唔一樣, 咁比法真係無意思囉...........
以上只係小弟覺得咁比法唔公平啫, 各人有各人 ...
藍天兄所講亦非常有道理,但可能誤會咗樓主意思。樓主為 M 記資深用家,相信亦明白兩支鏡嘅優點缺點,只不過想聽下其他人意見,並非有意挑機也。。
本帖最近評分記錄
  • b16a 功勛 +1 感謝你貼出寶貴資料的分享! 24 / 8 / 2012 04:35

回復 18# 的帖子

多謝 Eagol 兄詳細分享
好像小弟都入左支2470ZA
但唔知點解
都係鍾意帶"慢豬"出門
喜愛其顏色,唔介意其"紫邊"一樣

終於入左 Sony 1635 ZA
但唔會放棄Minolta 17-35 f3.5G

Hong Kong Minolta User Group (HKMUG) » Sony DSLR 相機及鏡頭 » 談 Minolta 17-35 F3.5G or Sony 16-35 F2.8ZA
發新話題