50 12345
發新話題

大家會唔會買sony 部a7 /A7R 來活化番手上果堆mf 鏡海

大家會唔會買sony 部a7 /A7R 來活化番手上果堆mf 鏡海

一直苦等廠商出一款機去解放呢一堆老鏡,終於等到可以比佢地插上既相機了
始㚵能夠解放minolta mf 鏡的,仍然是流著m 記血的sony

真係唔係以前玩開 Minolta / CANON 玩到而家、係唔會明白揸住一手mf 鏡,
堆鏡放左廿幾年,nex 又用唔盎佢,adaptor 又對唔到無限遠,盛傳的海歐數碼機又只係一個愚人節玩意。

不過呢個mf 版看似亦都越來越冷清

我連一支 Minolta MC / MD / Rokkor 鏡都冇, 冇得搞活化...
http://santabenny.blogspot.com

Stay Hungry. Stay Foolish. -  Steve Jobs
求知若飢。虛心若愚。- 賈伯斯
ハングリーであれ。バカであれ。- スティーブ・ジョブズ

回復 1# 的帖子

我會買A7R等落價到萬伍元..............
A6000 16-50 oss,A900A99,24-10517-35300/2.8G70-200GSigma 10-20mm500反600反100-400Apo,Sony28-75俄魚16/F2.8,E55-210 EA1,EA2 nexfujiyama12mmf8 SONY SAL100M2.8Macro nex vg20 E18-200 oss60CT2,54,Sony56AM,58AM,20M Mecablitz 58 AF-2 Digital HDV腳架A573TBS7

引用:
原帖由 kisi 於 21 / 10 / 2013 21:34 發表
我會買A7R等落價到萬伍元..............
老實講, 如不是成日要 CROP, A7 已好合大多數業餘用家
影相, 吹水一樂也 !
my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/qsbenyuen

我會等下一部 A-mount 或者等 A99 再啲。

用緊 A77 & NEX-6。

冇老鏡,冇得激活
剩餘最後一支想買的鏡頭....就只有STF! ^_^

http://www.flickr.com/photos/cpcheng

雖然我家沒有好多手動鏡, 但A7/A7R 個價錢確是好吸引, 我哥哥應該都有興趣..
本帖最近評分記錄
  • Kwong616 功勛 +1 3圈半同250RF係咩黎架 22 / 10 / 2013 10:43
  • wowodog 功勛 +1 你們係紳貴嘛 @@ 22 / 10 / 2013 10:28

引用:
原帖由 jessie1218 於 22 / 10 / 2013 09:29 發表
雖然我家沒有好多手動鏡, 但A7/A7R 個價錢確是好吸引, 我哥哥應該都有興趣..
又擺你二佬上枱。。

我知你又想講: 咩喎。。

引用:
原帖由 jessie1218 於 22 / 10 / 2013 09:29 發表
我邊有三圈半呀... 大佬

Hong Kong Minolta User Group (HKMUG) » Minolta 手動相機及鏡頭(MF) » 大家會唔會買sony 部a7 /A7R 來活化番手上果堆mf 鏡海
 50 12345
發新話題