發新話題

有關 Dynax 9 無線閃燈設定 ( 原文源自茶居 > 買左件新玩具)

引用:
原帖由 Laiming 於 17 / 4 / 2007 23:14 發表

怎會?
他先插5600D/3600D於D9上,推動閃燈模式去wireless,再輕按channel選擇,拆去閃燈,再用機頂遙控!

都係留意第68,69頁喇!
http://ca.konicaminolta.jp/support/manual/slr/a9j.pdf
係咪要部D9 update 左先有效???

家輝兄, 油條兄, 自己睇

http://www.hkmug.org/viewthread.php?tid=6998&extra=page%3D1

直角就唔好諗, 我好鍾意liness:
靜坐常思己過.......閒談莫說人非

引用:
原帖由 pamfai 於 17 / 4 / 2007 23:23 發表

http://www.hkmug.org/viewthread.php?tid=6998&extra=page%3D1

哈哈!有得睇無得摸都好呀!

引用:
原帖由 schindlerdennis 於 17 / 4 / 2007 23:21 發表

係咪要部D9 update 左先有效???
呢個我就真係o吾肯定,想搵番D9升級後o既功能小冊子,又搵o吾到!:L
但邏輯上應該o吾需要,因為wireless只係控制閃燈啟動,而o吾係控制燈內功能,如(D)功能等!:)

引用:
原帖由 Laiming 於 17 / 4 / 2007 23:44 發表

呢個我就真係o吾肯定,想搵番D9升級後o既功能小冊子,又搵o吾到!:L
但邏輯上應該o吾需要,因為wireless只係控制閃燈啟動,而o吾係控制燈內功能,如(D)功能等!:)
記憶中,升降級係對應SSM鏡 , ADI系統 , 同支緩3600 , 5600 , 2500

而問題係當要插支5600上D9啟動wireless時 , 部D9認唔認到支5600

引用:
原帖由 Laiming 於 17 / 4 / 2007 23:44 發表

邏輯可能o岩,但有時唔得就係唔得。我都想知問題係乜。
例如用鴨記d無線transmitter加receiver去sync 5600時,唔駁相機時,佢係識閃o既,但當將個無線transmitter插落dynax 7、dynax 7d上用時,5600又唔識閃架喎。
睇番個transmitter,單點腳o者,但又唔知點解係唔識閃就係唔識閃。
我相信minolta d相機係有保護裝置,以防呢類配件因為唔o岩電壓而燒機。

引用:
原帖由 schindlerdennis 於 17 / 4 / 2007 23:48 發表

記憶中,升降級係對應SSM鏡 , ADI系統 , 同支緩3600 , 5600 , 2500

而問題係當要插支5600上D9啟動wireless時 , 部D9認唔認到支5600
我未升級時,用3600放機頂都閃到,但係未試過wireless就真!:)

引用:

係唔須要升級,係我自己要升級,因試燈果日,冇將條頻道set番一齊,多謝Laiming師兄提醒

引用:
原帖由 pamfai 於 17 / 4 / 2007 23:23 發表

pamfai 兄﹐我想要個 wireless remote flash controller,  如果你真係放就 PM 我啦﹐Thanks !

引用:
原帖由 Laiming 於 17 / 4 / 2007 23:54 發表

我未升級時,用3600放機頂都閃到,但係未試過wireless就真!:)
師兄係你0岩呀,我買5600係俾7Hi用,所以條頻道係set左第3,D9就第2,一時諗唔起試過唔得就算,買左個引發器先醒起要set番一齊,今日你提醒我再用頂燈試就ok,都係我胡塗引起大家誤會:L各位師兄 sorry

Hong Kong Minolta User Group (HKMUG) » Minolta / KM 自動相機及鏡頭(AF) » 有關 Dynax 9 無線閃燈設定 ( 原文源自茶居 > 買左件新玩具)
發新話題