發新話題

Minolta閃燈配件與接駁方法

引用:
原帖由 美能達仔 於 14 / 5 / 2007 12:45 發表
有冇方法玩Wireless,不用內閃去觸發外閃的方法
好似玩studio甘,但studio flash轉左做5600hs/56AM:'(
有,但視乎你用o既係咩相機而定。
如果是Minolta年代的菲林相機,使用大陸做o既無線發射器及以接收器駁5600,照計係可以做到以FM方式來無線引發閃燈的,不過,印象中Dynax 7、Dynax 5同Dynax 60/40/30好似唔得。如果唔得,就可以利用Minolta原廠Wireless Remote Flash Controller來引發。

至於D7D、D5D、Sony a100,就以上兩個方法都一定唔得。唯一辦法,暫時我想到的,亦只試過用D7D得的,就是同上面第1個方法一樣,但必須要個無線發射器係可以接駁普通影樓用o既閃燈同步線,即係利用D7D內置的PC Terminal以有線方式接駁無線發射器,而個發射器係不可以接駁在D7D的hotshoe之上。只有咁駁,D7D先至會俾到引發閃燈的signal俾個transmitter。

或者,D5D、a100加sony新出o既FA-ST1AM都可以接駁到影樓閃燈,咁以上的方法都可能用得到都未定。

不過,其實以上我所講o既得同唔得,都已經係2年前o既事,可能呢2年有好多野改進左都未定,不過因為我無再買鴨記o個d無線閃燈引發器,所以無再試過係咪得或唔得了。

引用:
原帖由 hokafai 於 8 / 5 / 2007 23:34 發表
如果只得一條OC-1100飛燈線,但又想兩支閃燈同時閃,咁可以點呢?
就係靠剛才介紹的閃燈同步器及Minolta FS-1200。

接駁方式就是以OC-1100接駁其中一支5600HS(D),餘下的一支5600HS(D)就先裝上FS-1200,然後 ...
我想問 因為 5600hs(d) 是有無線同步閃 ,是否可以其中一枝用OC-1100,另外一枝用無線同步閃 就可以呢?

引用:
原帖由 mlcho 於 14 / 6 / 2007 17:33 發表

我想問 因為 5600hs(d) 是有無線同步閃 ,是否可以其中一枝用OC-1100,另外一枝用無線同步閃 就可以呢?
先假設你使用的是D7D、D5D或a100,再假如你使用的2支都是5600,那麼基本上係可以利用機頂的內置閃燈來同時引發兩支5600作TTL無線閃燈同步的,所以係唔駛再用OC-1100來駁5600。
不過,如果你唔想用內置閃燈來引發,改為以OC-1100駁5600來引發另一支5600作TTL無線閃燈同步呢?答案是「唔得」的。因為D7D、D5D、a100本身已經有內置閃燈,相機設計本身係一定要用內置閃燈來引發5600的,所以即使你可以將駁住相機的5600手動設定為wireless control,但只要你一半按快門,呢個wireless control設定就會自動取消,點搞都唔能夠利用5600來無線引發另一支5600作TTL無線閃燈的。

希望我呢個答案沒有錯吧。

引用:
原帖由 hokafai 於 17 / 6 / 2007 01:43 發表

先假設你使用的是D7D、D5D或a100,再假如你使用的2支都是5600,那麼基本上係可以利用機頂的內置閃燈來同時引發兩支5600作TTL無線閃燈同步的,所以係唔駛再用OC-1100來駁5600。
不過,如果你唔想用內置閃燈 ...

元師大師:

兵哥向你致敬!

謝謝hokafai ching 咁詳細既解說

話說有一日我去左sony showroom睇

我用緊a350, 配F58AM, 發覺只能用內閃引外閃 (離機)

如果加裝同步閃燈器, 咁可唔可以唔用內閃呢?

另外, 位SALES 話A900更麻煩, 要2支閃先可以用到外閃(因為A900無內閃)

唔知又係點解決呢?

引用:
原帖由 raylee 於 13 / 11 / 2008 11:42 發表
謝謝hokafai ching 咁詳細既解說

話說有一日我去左sony showroom睇

我用緊a350, 配F58AM, 發覺只能用內閃引外閃 (離機)

如果加裝同步閃燈器, 咁可唔可以唔用內閃呢?

另外, 位SALES 話A900更麻煩, 要2支閃 ...
yes,A900係至少要用兩支閃燈先至可以玩到無線閃燈,而且係一定要用F58AM插機頂先至可以玩wireless TTL flash或wireless TTL ratio flash。至於無線閃燈的組合,基本上可以係F58AM、F42AM、F56AM、F36AM、5600HS、3600HS,但唔同組合有唔同限制,呢個就要睇說明書了,因為一言難盡。
閃燈同步器的運作方式,就係detect到有光閃時佢就會自動引發閃燈,即係話,無論點都好,你用a350都係要插支閃燈閃,個閃燈同步器先至可以引發到支離機閃燈一齊閃。
如果你唔想以內閃來引發離機閃燈,唯有就係駁線,利用飛燈線駁F58AM就可以了,但就唔會係無線了。
其實利用內閃來做無線飛燈o既引發器,好方便的,而且內閃只作control,理論上佢發出的光對實際曝光係唔會有影響的,因為雖然肉眼睇內閃發光畀signal control支離機閃燈如F58AM時,內閃同F58AM好似係一齊閃,但其實兩者係唔同步的。
SORRY, 由於仲未收工,答得可能有d亂同maybe有錯,過兩日我再答詳細一d丫。

已經非常詳細, 而且學到野 :)

但如果用A350配影樓常見既閃燈同步器(頻率同步器) 可否在不用內閃下, 引發外閃 (或多支?)

原來內閃引離機閃係唔同步? 未知是否有瞬發充能的DELAY導致?

引用:
原帖由 raylee 於 15 / 11 / 2008 09:27 發表
已經非常詳細, 而且學到野 :)
但如果用A350配影樓常見既閃燈同步器(頻率同步器) 可否在不用內閃下, 引發外閃 (或多支?)
原來內閃引離機閃係唔同步? 未知是否有瞬發充能的DELAY導致?
正常計,只要加番個hot shoe adaptor,A350都可以用到你講o個d閃燈同步器的,但由於市面的hot shoe adaptor質素無保證,得唔得就要試。
內閃引發離機閃燈,主要係利用極快速的頻閃光去畀signal支離機閃燈,話畀離機閃燈知應該幾時閃同埋閃幾強,所以,雖然肉眼睇好似內閃同離機閃燈係同步一齊閃,但閃光其實係有好清晰的先後次序的。
如果想更清楚了解內閃點畀signal支燈,利用casio EX-FH20以1000fps的超高速拍攝任何一部minolta/sony dslr同任何一支支援wireless ttl的閃燈無線閃光的一刻,再逐格逐格睇番就會好清睇得到了。

kafai 兄...知吾知邊度仲可以買到 Minolta FS-1200??

Hong Kong Minolta User Group (HKMUG) » 攝影、閃燈技術討論 » Minolta閃燈配件與接駁方法
發新話題